Het gebruik van etherische oliën tegen ongedierte is een veel betere en effectievere oplossing dan chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor je planten. Bij biologische tuinieren is etherische olie dan ook een prima middel tegen ongedierte. Ook in een tuin waar kleine kinderen spelen heeft dit zeker mijn voorkeur.

Voorjaar in de tuin

Het is mei en weer tijd voor nieuwe planten maar dan dus ook het ongedierte wat hier weer bij komt kijken. Zaailingen en jonge plantjes zijn extra gevoelig voor ongedierte of ziektes. Insecten zijn goed voor planten, zonder insecten zou het gehele systeem verstoord worden. We maken ze dus niet dood maar bestrijden ze op een diervriendelijke manier met etherische olie. Insecten zullen van je planten weg blijven. Een paar insecten is prima, maar als het er te veel worden kunnen ze schade aanrichten aan je planten.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn na het lezen van deze blog dan ook definitief voorbij. Vanaf nu tuinieren we op een veilige manier voor kinderen en huisdieren.

En wat zal het lekker gaan ruiken in jouw tuin!

Welke etherische oliën gebruik je waarvoor?

Hieronder vind je een mooie lijst en uitleg met de mogelijkheden.

Basismengsel voor in je tuin:

Meng altijd 250 ml water met 50 ml vloeibare groene zeep en 12 druppels van een etherische olie naar keuze. Spuit dit mengsel bovenop en onderop de bladeren van de plant.

Pepermuntolie

De simpelste oplossing is pepermuntolie. Dit is een veilige olie om eerst eens mee te beginnen en te kijken wat het resultaat is. Vul een plantenspuit met 30 druppels pepermunt olie en vul hem verder met water. Goed schudden en klaar is je milieuvriendelijke planten spray.

Ga je nieuwe plantjes planten? Spray de grond dat eerst vochtig met je pepermuntspray. Op deze manier hebben de worteltjes van de nieuwe plantjes gelijk een goede bescherming tegen schimmels in de grond.

Is het een hete dag in de tuin? Spray wat pepermuntspray over je warme wangen en je zult merken dat dit een heerlijke verkoeling geeft aan je huid.

Deze spray werkt ook gelijk tegen de volgende ongedierte: mieren, spinnen, zilvervisjes en fruitvliegjes.

Lemongrass en Groene Muskiet

Wist je dat de leeuwen in Afrika zich omrollen in bossen met Lemongrass? Zij weten dat ze zo de vervelende parasieten op een afstand houden.

Lemongrass is dan ook verwerkt in de Groene Muskiet olie / spray en roll-on van de Groene Linde. en is veel doeltreffender dan citronella.

Op een natuurlijke manier de muggen op een afstand houden kan! Met Groene Muskiet kun je je inspuiten, kan je in je ruimte verdampen of kan je met een roll-on aanbrengen. Het heeft geen negatieve gevolgen, omdat de Groene Muskiet is opgebouwd uit verschillende etherische oliën. Deze worden verdragen door de huid maar de muggen, en ook vliegen, zullen ervan wegblijven. En wat denk je van een diffuser in de tuin op een zwoele zomeravond? Doe er wat druppeltjes Groene Muskiet in, et voíla!

Ook de lavendel en tea tree olie worden als zeer onprettig ervaren door muggen en vliegen.

Al deze oliën zijn te verkrijgen in de webshop van Lotus Diffusers, je kunt ze vinden door op de link te klikken.

Geniet van een mooie zomer in de tuin!

Carolien